Teraz jest 23 maja 2012, o 00:14

Wypełnianie druczków związanych z przesyłką pobraniową

Wszystkie sprawy transportowe. Nie tylko Poczta Polska jest na rynku ;)
  • Autor
  • Wiadomość

DiKei

Junior Member

Wypełnianie druczków związanych z przesyłką pobraniową

Post23 sie 2010, o 14:39

Witam!

Nigdy nie wysyłałem jeszcze przesyłki pobraniowej i chciałem was zapytać, jak wygląda wypełnianie druczków? Wypełniam jedynie tą niebiesko-żółtą kartkę czy muszę, także wypełnić jakiś dodatkowy druk związany z wpłatą pieniędzy na moje konto, bądź przekazem pocztowym?
Czy do kwoty jaką ma zapłacić odbiorca wliczyć koszt przesyłki czy poczta polska sama dopisuje koszt przesyłki?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Loading...

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

RE: Wypełnianie druczków związanych z przesyłką pobraniową

Post23 sie 2010, o 19:16

Na tej niebiesko-żółtej kartce (wielowarstwowej z kalką) nie masz pola do podania przelewu. Powinieneś dostać drugi zwykły biały papierek odpowiedzialny za to.

Nie - PP nie dolicza kosztów przesyłki do pobrania. To sam musisz doliczyć - nawet przy pani w okienku :)
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

magda

Junior Member

Post1 wrz 2010, o 11:41

Ja raz miałam taką sytuacje że nie doliczyłam kwoty przesyłki, ale kupujący był uczciwy i przelał pieniądze za przesyłkę.
magda, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Post1 wrz 2010, o 23:03

Mi się często zdarza zawyżać koszty wysyłki :) Z racji małego doświadczenia z PP.

Kontaktuje w tej sprawie potem się z kupującym :) ale jeśli to nie jest kwota większa niż 3 zł to mi "wybaczają" i chwalą za uczciwość ;]
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

Stefan

Junior Member

Post20 mar 2011, o 17:05

Trochę stary wątek, ale dodam kilka słów od siebie :)
Otóż doświadczenie mam raczej w zakresie sklepów internetowych (kozlek.pl) niż aukcji, ale wydaje mi się, że podejście klientów Allegro jest podobne (przecież to ci sami ludzie:) ).

Otóż: Jeśli z jakichkolwiek powodów zdarzy się, że kwota pobrania nie jest zgodna (jest wyższa) z wartością zamówienia (towary + wysyłka) - dołączam różnicę klientowi razem z przesyłką (np. w kopercie).

Jeszcze mi się nie zdarzyło, by ktoś zakwestionował takie rozwiązanie.

Z kolei w przypadku, kiedy kwota pobrania jest niższa niż wartość zamówienia - różnica jest korzyścią klienta (w końcu to my się pomyliliśmy).

Ostatnio raczej nie mamy w sklepie takich problemów, ponieważ zaczęliśmy korzystać z oprogramowania naszej drugiej firmy (postplus.pl) i możemy błyskawicznie sprawdzić ceny przesyłek jeszcze przed wizytą na poczcie...
Stefan, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od Mar 2011.

Powrót do Transport