Teraz jest 22 maja 2012, o 14:19

"Ukryte" warunki transakcji

Co byście zmienili w serwisie aukcyjnym Allegro.pl ?
  • Autor
  • Wiadomość

hsurim

Junior Member

"Ukryte" warunki transakcji

Post28 lis 2011, o 14:59

Witam !

Na wstępie może opiszę sytuację, w której to dokonałem zakupu towaru, aby wkrótce poznać faktyczne szczegóły transakcji - a nie były jasno i otwarcie przestawione w opisie samej aukcji.
Z opisu aukcji http://www.allegromat.pl/aukcja91997 nie było (nie zauważyłem) niczego podejrzanego - no może poza brakiem komentarzy od osób kupujących (ale każdy kiedyś jakoś musi zacząć - pomyślałem)
Do mnie przemówiła cena, termin wysyłki (2 dni), oraz kurier DHL
I nie ukrywam, że nie drążyłem dalej tematu, gdyż wszystko było dla mnie (wówczas) jasne.
Zakupu dokonałem 18.11. wieczorem, od razu zrobiłem przelew i ... czekałem sobie spokojnie - licząc na przesyłkę (najpewniej) we wtorek.
Od wtorku zacząłem korespondencje ze sprzedającym - ociężale to przebiegało z jego strony - no i koniec w końcu dotarłem do faktycznych warunków transakcji zawartych - NIE w opisie samej aukcji a - w linku Obrazek
Zbaraniałem, gdy to przeczytałem ... mało tego, że czas dostawy to 14-38 dni roboczych, to jeszcze "Nie ponosimy odpowiedzialności jeśli czas dostawy ulegnie wydłużeniu z winy poczty". Na dodatek okazuje się, że jeszcze będę musiał zapłacić cło.
(a w ogóle, to przesyłka - wg. listu przewozowego - została nadana dopiero 26.11.2011 ... czyli ponad tydzień, od zakupu)

I teraz mam pytanie:
- czy i jaka jest szansa na (niejako) wymuszenie na sprzedających, umieszczania pełnych warunków transakcji w opisie aukcji a w odnośnikach ?
(w tej aukcji, trzeba było do nich dotrzeć dopiero po kilku kliknięciach)

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam.

p.s.: zanim otrzymam (??) towar, wystawiłem negatywny komentarz, aby ostrzec pozostałych kupujących.

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Re: "Ukryte" warunki transakcji

Post28 lis 2011, o 21:56

Śliska sprawa tak naprawdę, bo nie wiem jak to prawnie/regulaminowo jest określone.
Ale wydaję mi się, że strona o mnie, czy "zewnętrzne odnośniki" nie mogą być jako tako podmiotem aukcji - mogą opisywać np. sposób kontaktu, odbioru osobistego, sposobu reklamacji towaru, itp. Ale nie zawierać czegoś w stylu "licytując akceptujesz warunki regulaminu na stronie O mnie". Nie mogą być, ponieważ ta strona może się w każdej chwili zmienić i żaden kupujący nie zostanie o tym poinformowany.
Teoretycznie jednego dnia kupując można byłoby się doczytać na takiej stronie, że samochód gratis, a drugiego dnia, że to Ty musisz oddać samochód.

http://allegro.pl/my_page.php?uid=23445421
Paczki wysyłane są w ciągu 48 h od zaksięgowania wpłaty na naszym koncie. Nie ponosimy odpowiedzialności jeśli czas dostawy ulegnie wydłużeniu z winy poczty lub przyczyn obiektywnych ( wybuch wulkanu i itp. wypadki losowe). Czas dostawy to 14-38 dni roboczych.

Na stronie kupujący opisać co i jak się dzieje z kupowanym towarem, więc większych nadużyć nie widzę.

Możesz się jedynie przyczepić, że towar sprzedający wysłał po 7 dniach, a nie zadeklarowanych 2 - jedynie to może być przedmiotem sporu.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

hsurim

Junior Member

Post1 gru 2011, o 12:48

BlueMan napisał(a):(...) strona (o mnie) może się w każdej chwili zmienić i żaden kupujący nie zostanie o tym poinformowany.
Teoretycznie jednego dnia kupując można byłoby się doczytać na takiej stronie, że samochód gratis, a drugiego dnia, że to Ty musisz oddać samochód.(...)

Dziękuje za odpowiedź !
Nie sądziłem (nie wiedziałem), że strona o mnie nie jest 'na sztywno' przypięta do aukcji - jeszcze nie sprzedawałem.
Dzięki za ten jakże ważny szczegół !
Czy ogólnie mówiąc, wygląda to na skandaliczną aukcję - nie widać uczciwych zamiarów sprzedawcy a wręcz przeciwnie.

W takim razie zgłaszam te aukcję do Allegro i zobaczymy co oni na to - oczywiście poinformuję o wyniku.

Pozdrawiam. Obrazek

BlueMan

Site Admin

Post1 gru 2011, o 15:36

Nie, dla mnie nie jest to skandaliczna aukcja. Allegro nic nie zrobi :) Ale ciekawe czy potwierdzi moją teorie o stronach "O mnie".

powtarzam:
Możesz się jedynie przyczepić, że towar sprzedający wysłał po 7 dniach, a nie zadeklarowanych 2 - jedynie to może być przedmiotem sporu.

hsurim

Junior Member

Post1 gru 2011, o 16:49

Zgłosiłem to na Allegro - opisując esencjonalnie, ale dokładnie cała sprawę.
Prosiłem także, aby sami przeczytali treść aukcji a potem ten ... 'dodatek'.
Zadałem również pytanie retoryczne, czy warunki transakcji powinny znajdować się w opisie aukcji, czy w tym dodatku "o mnie" - który to można kiedy i jak się chce, dowolnie zmieniać.
Znakomitym przykładem auta, też się posłużyłem ;)
W odpowiedzi otrzymałem:
Witam.

Bardzo proszę dać Kontrahentowi jeszcze kilka dni na reakcję. Być może po naszym upomnieniu i prośbie wyjaśnienia tej sytuacji Kontrahent wyrazi wolę rozwiązania tego nieporozumienia. Jeśli będzie inaczej, proszę o kontakt po tym czasie.
Zgłoszenie kieruję również do odpowiedniego działu Serwisu.

Z poważaniem. X.Y
,

Na podstawie 'szybkości' jak i treści korespondencji mailowej, a w szczególności biorąc pod uwagę odpowiedź do mojego komentarza, jak i negatywa jakiego otrzymałem, raczej nie sądzę aby ta osoba była skłonna do jakiejś ugody.
Ta aukcja raczej wygląda mi (obecnie) na przemyślane działanie a ten brak komentarzy od kupujących - bardzo prawdopodobnie - na coraz to nowy sklep prowadzony przez tę sama osobą. :/
(wpadały już mi w oko, niejako przestrogi - na innych aukcjach - o transakcjach, gdzie trzeba potem płacić cło - tyle, że nie znałem szczegółów)

BlueMan

Site Admin

Post2 gru 2011, o 09:58

ooo :) dobrze, że allegro się tym zajęło :)

hsurim

Junior Member

Post3 gru 2011, o 19:46

Może i dobrze, ale na krótko ...
Tym razem odpisał ktoś inny i odniosłem wrażenie, że nie wie o co dokładnie chodzi.
Zamiast skupić się na niezbyt klarownych intencjach sprzedającego - warunki transakcji, powinny przecież być widoczne w opisie aukcji z 'kilometra' i bez fizycznej możliwości ich zmiany - to odpowiedział mi tak:
Niestety opisany w Pana zgłoszeniu przypadek nie spełnia żadnego z
warunków, które są konieczne, abym mogła usunąć lub wyedytować
wskazany komentarz.

Zasady dotyczące moderacji komentarzy zostały określone w artykule 11.6
Regulaminu Allegro. Proszę pamiętać, że zawsze może zamieścić Pan
odpowiedź na otrzymany od Użytkownika komentarz.

Pyskówki w komentarzach nie mam zamiaru urządzać i ... odpuszczam sobie dalszą korespondencję - nie widzę sensu.

Ale 'lekcja' pozostanie w pamięci. :-/

silverbox

Junior Member

Post4 gru 2011, o 21:03

BlueMan napisał(a):Ale wydaję mi się, że strona o mnie, czy "zewnętrzne odnośniki" nie mogą być jako tako podmiotem aukcji - mogą opisywać np. sposób kontaktu, odbioru osobistego, sposobu reklamacji towaru, itp. Ale nie zawierać czegoś w stylu "licytując akceptujesz warunki regulaminu na stronie O mnie". Nie mogą być, ponieważ ta strona może się w każdej chwili zmienić i żaden kupujący nie zostanie o tym poinformowany.

Zle sie Tobie wydaje.
Prosta sprawa, jesli na stronie o mnie jest regulamin(wskazowki) ktory pomaga w zakonczeniu transakcji autmatycznie spelnia warunki regulaminu allegro w sprawie tworzenia "O MNIE".
"Użytkownik, który dokonał Rejestracji punktu sprzedaży alkoholu zobowiązany jest umieścić na stronie "O mnie" następujące informacje:
opis warunków finalizacji transakcji"

Czyli zanim kupisz musisz sprawdzic strone o mnie po "wskazowki" zeby latwiej bylo tobie zdecydowac czy chcesz kupic czy nie.
Problem w tym ze interpretacja slowa regulamin moze byc rozna.
Obrazek
Potrzebujesz pomocy? Jestes w potrzebie? Napisz!

http://minigrr.pl"darmowe gry,gry online Gry Online"

hsurim

Junior Member

Post4 gru 2011, o 21:09

Wszystko 'piknie' ... tylko skoro te warunki (o mnie) można w dowolnym momencie - trwania aukcji - zmienić, to czy to powinno być dopuszczalne ?

silverbox

Junior Member

Post4 gru 2011, o 21:36

Masz racje ze to z daleka niesie zapach ale tak jest. i koniec. Aby sie zabezpieczyc naprzyklad mozesz robic zrzut strony "o mnie" w momencie kiedy masz zamiar zakupu badz licytacji i w przypadku problemu oskarzyc sprzedawce o niedozwolone praktyki.
To wina allegro ze pozwala na edycje w kazdym momencie strony o mnie a tym bardziej ich wina ze regulamin nie precyzuje dokladnie co jest co.
Obrazek
Potrzebujesz pomocy? Jestes w potrzebie? Napisz!

http://minigrr.pl"darmowe gry,gry online Gry Online"
Następna strona

Powrót do Sugestie