Teraz jest 22 maja 2012, o 13:05

zapłaciłam za towar, sprzedawca odmawia wysyłki

Nadziałeś się na nieuczciwych sprzedających? Opisz tą sytuację.
  • Autor
  • Wiadomość

axsia

Junior Member

zapłaciłam za towar, sprzedawca odmawia wysyłki

Post16 wrz 2011, o 00:49

Witam,
Zalicytowałam w aukcji netbooka na Allegro - aukcja była wystawiona z tego co pamiętam na około 10 dni. Po kilku dniach otrzymałam od Allegro email o wygranej licytacji, dane sprzedającego i opcje dotyczące wpłaty. Zapłaciłam natychmiast poprzez płatności Allegro, jednak otrzymałam od sprzedawcy email z zapytaniem - po co wpłacałam pieniądze skoro On zakończył aukcję przed czasem z powodu wyjazdu. Zaproponował zwrot pieniędzy. Podejrzewam, że sprzedający zakończył aukcję przed czasem ale nie odwołał ofert, co automatycznie postawiło mnie na pozycji wygranej, gdyż moja oferta była najwyższa. Ale dlaczego ja mam odpowiadać za jego pomyłkę i niedopatrzenie? Ponadto ani Allegro, ani ten sprzedający nie napisał żadnej informacji odnośnie wcześniejszego zakończenia aukcji i jakiejkolwiek pomyłki. Podejrzewam także że nigdzie nie wyjechał, tylko sprzedał netbooka poza Allegro. Cena netbooka jest bardzo atrakcyjna i ja nie chcę zwrotu pieniędzy, tylko zakupiony towar - tym bardziej iż jest to produkt nowy. Pisałam już do sprzedawcy emaila informującego, iż transakcja jest wiażąca, odsyłałam do regulaminu Allegro, straszyłam Sądem, nic to nie daje - sprzedawca odpisuje mi, że ma to w d.... Podaję link do aukcji: http://allegro.pl/netbook-acer-i1813205264.html
Bardzo proszę o radę, co dalej z tym robić? Jeśli zdecyduję się założyć sprawę w sądzie, to jakie mam realne szanse na ten towar - zwrotem pieniędzy nie jestem zainteresowana - jak długo może to potrwać i czy będę musiała jechać do miasta skąd pochodzi ten sprzedawca - dodam, że to drugi koniec Polski.

axsia

Junior Member

Re: zapłaciłam za towar, sprzedawca odmawia wysyłki

Post16 wrz 2011, o 01:02

Jestem pewna, że sprzedawca mnie okłamuje - znalazłam na Allegro inne jego aukcje, która zakończyły się 13.09 - więc musiałby być w kraju, aby wysłać te przedmioty, a 15.09 otrzymałam emaila od niego że jest niby w Anglii. Moja aukcja zakończyła się w sobotę - pieniążki wpłacone poprzez płatności Allegro przyjął tego samego dnia, więc mógł wysłać w poniedziałek zakupiony przeze mnie przedmiot. Czy ja dobrze to wszystko rozumię i interpretuję?

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Post16 wrz 2011, o 08:19

Zakładając sprawę w sądzie, to On będzie musiał jechać do Twojego lokalnego sądu :) Więc to nie problem.
Sprawę na bank wygrasz :]
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

axsia

Junior Member

Post16 wrz 2011, o 23:43

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Proszę mi podpowiedzieć:
- czy skorzystać z porady prawnika czy samej wystosować do sprzedawcy pismo o wydanie zakupionego towaru, ustalając termin?
- czy złożyć doniesienie na policję o popełnieniu przestępstwa, czy lepiej od razu założyć sprawę w Sądzie?
- jak długo takie sprawy się toczą, czy warto? Chodzi o to, czy cena takich netbooków nie spadnie poniżej kwoty zapłaconej za niego za 3-4-5 miesięcy - jeśli miałoby to tak długo trwać
- czy na mój wniosek Allegro może potwierdzić taką transakcję, żebym mogła stosowne dokumenty złożyć do Sądu?
- jakie dokumenty mam zgromadzić, aby przedłożyć do Sądu?
- zakładając wygranie sprawy, jak to dalej się odbywa: czy Sąd nakazuje wydanie sprzętu, a jeśli sprzedający nie zastosuje się do tego to co dalej?

cre[a]tive

Junior Member

Post16 wrz 2011, o 23:45

Udaj się do prawnika, (wizyta kosztuje niewiele w porównaniu z założeniem sprawy), opisz sytuację i zapytaj jakie są szanse na uzyskanie towaru, który wylicytowałaś. Teoretycznie regulamin allegro mówi o tym, że sprzedawca ma prawo zrezygnować ze sprzedaży, kończąc aukcję przed czasem z ważnych powodów. W sądzie delikwent może się tłumaczyć, że netbook uległ zniszczeniu i nie mógł go sprzedać, więc odwołał aukcję, lecz z niewiedzy tudzież przez pomyłkę nie odwołał najpierw ofert. Sprawy nie wygrasz, uzyskasz jedynie zwrot pieniędzy, a stracisz mnóstwo czasu.
Mogę się mylić jednak - dlatego udaj się po poradę do prawnika, z pewnością on nakreśli Ci jakie są realne szanse.

Miło będzie również, jak opiszesz potem jaki finał tej sprawy, tzn. decydujesz się iść do sądu czy jednak wolisz bezproblemowy zwrot pieniędzy od sprzedającego.
Powodzenia życzę.

axsia

Junior Member

Post17 wrz 2011, o 00:38

Hmmm..... Ponoć zakończył aukcję przed czasem z powodu wyjazdu za granicę, więc nie może tłumaczyć się tym, że netbook uległ uszkodzeniu. Ponadto w ostatnim emailu napisał, że mieszka sam i nikt do jego mieszkania nie ma kluczy i gdyby tylko mógł to zleciłby komuś wysyłkę tego netbooka. Czy rzeczywiście sprzedający może tłumaczyć się tym, że nie zna Regulaminu Allegro i nie zapoznał się w jakich sytuacjach można zakończyć aukcję przed czasem? W ostatnim emailu napisał także, że zawsze tak zakańczał aukcje, nie odwoływał ofert i nie było nigdy z tym problemów. Dodam, iż sprzedawca wystawił kolejną aukcję - tym razem rower. Skoro nie ma Go w kraju to jak zamierza wysłać przedmiot kupującemu - wygrywającemu aukcję? . To jest po prostu kłamca który najprawdopodobniej sprzedał netbooka poza aukcją, a teraz mnie ściemnia.

cre[a]tive

Junior Member

Post17 wrz 2011, o 00:59

Prędzej nie odpowiadała mu cena, która została zaoferowana za sprzęt.
Z jednej strony mu się nie dziwię, że nie chce oddawać sprzętu za pół darmo, z drugiej strony jest oszustem.
Jednak czy uda Ci się udowodnić mu to w sądzie? Podobno zakładając komuś sprawę trzeba jechać na rozprawę do jego miasta.
Nie wiem skąd BlueMan ma odwrotne informacje, ale chętnie przeczytam, jeśli są poparte jakąś ustawą.

-
[edit]

Aha, maile które do Ciebie wysłał są ważnym dowodem i przemawiają na Twoją korzyść. Także faktycznie zdaje się, że masz dużą szansę w sądzie, by to wygrać. Pytanie, ile to potrwa, czy nie będziesz musiała jechać na rozprawę do jego miasta, i czy ogólnie gra jest warta świeczki i nerwów?

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Post19 wrz 2011, o 09:52

Czy rzeczywiście sprzedający może tłumaczyć się tym, że nie zna Regulaminu Allegro i nie zapoznał się w jakich sytuacjach można zakończyć aukcję przed czasem?

Jego i Twoim obowiązkiem jest znać regulamin serwisu w którym się uczestniczy :) Tym bardziej jak chodzi o kasę.

Co do zakładania sprawy w sądzie - to nie jestem pewny na 100% tego co powiedziałem, ale to by było bez sensu jeździć do miasta oskarżonego we własnej sprawie. Większość firm jest z Warszawy, a sprawę zakłada się w lokalnym sądzie (tak mój tata wygrał sprawę reklamacji butów Bata).
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

silverbox

Junior Member

Post3 gru 2011, o 18:52

cre[a]tive napisał(a):... z drugiej strony jest oszustem.

Nie obraz sie ale nazywac kogos oszustem to chyba za duzo. Szczegolnie ze sprawa sie nieodbyla.
Jedna sprawa ze nie chce wydac towaru ale druga ze Ty wcale nie lepiej sie zachowujesz.

Taki jest moj punkt widzenia.
Obrazek
Potrzebujesz pomocy? Jestes w potrzebie? Napisz!

http://minigrr.pl"darmowe gry,gry online Gry Online"

silverbox

Junior Member

Post3 gru 2011, o 18:56

axsia napisał(a):Jestem pewna, że sprzedawca mnie okłamuje - znalazłam na Allegro inne jego aukcje, która zakończyły się 13.09 - więc musiałby być w kraju, aby wysłać te przedmioty, a 15.09 otrzymałam emaila od niego że jest niby w Anglii.

Zakladasz najlepszsy dla siebie wariant i znowu nazywasz kogos klamca. A moze rzeczywiscie wyjechal a ktos inny robil przesylki? Pomyslalas? Moze to wybieg zeby nie oddac za pol darmo ale nawet jesli to co z tego? Ile zaoszczedzilas ze tak sie gryziesz?
Obrazek
Potrzebujesz pomocy? Jestes w potrzebie? Napisz!

http://minigrr.pl"darmowe gry,gry online Gry Online"
Następna strona

Powrót do Nieuczciwi sprzedający