Witam wszystkich ponownie.
Właśnie wróciłem z policji.
Sprawa przedstawia się następująco:
Przede wszystkim na początek proszę zgłaszać się do allegro przez formularz do którego link podałem powyżej.
Kolejnym krokiem jest zgłoszenie tego organom ścigania.
Z informacji jakie uzyskałem od policjanta na IV posterunku Policji przy ul. Kopernika w Łodzi wynika że można zrobić to w dwojaki sposób:
1. Zgłaszając to osobiście na posterunku policji obejmującym swoim regionem miejsce z którego została dokonana transakcja a więc miejsce w którym znajduje się komputer z którego zalogowano się do systemu allegro i dokonano zakupu.
2. Zgłaszając to bezpośrednio do prokuratury drogą listowną (polecony), ponownie jak w przypadku wyżej zgłaszamy to do prokuratury obejmującej swoim terenem miejsce z którego dokonano zakupu.
Dokumenty i informacje potrzebne do zgłoszenia:
- dane teleadresowe oraz nick z allegro oszusta i poszkodowanego
- data, godzina zalicytowania oraz numer aukcji
- lokalizacja a jeśli to możliwe to również nr IP z którego logowaliśmy się do systemu w celu zakupu
- wszelka korespondencja z oszustem w porządku chronologicznym włącznie z datą i godziną nadania lub otrzymania określonych maili
- dowód wpłaty (potwierdzenie przelewu)
- kopia aukcji i jej opisu
- mail potwierdzający dokonanie transakcji
- pismo opisujące dokładnie kolejność zdarzeń od momentu zalicytowania do chwili obecnej
- ja osobiście dołączam również kopię dowodu osobistego oraz numer tel w celach kontaktowych
Jak wynikało z wypowiedzi policjanta procedura wygląda następująco.
Zawiadamiamy np. prokuraturę która ma 30 dnia na wszczęcie postępowania (gdy zgłosimy to na policji termin może uledz wydłużeniu ze względu na to iż jak powiedział policjant muszą przekazać materiały prokuraturze która dopiero zleci policji wykonanie odpowiednich czynności).
A więc w przypadku bezpośredniego zawiadomienia prokuratury powinno pójść mimo wszystko wolno ale szybciej niż przez zgłoszenie na policji.
I tutaj nasza rola się kończy a rozpoczyna praca organów ścigania które jak wiadomo powinny nam pomóc, a jak będzie przekonamy się w ciągu najbliższego miesiąca.....
Generalnie życzę wszystkim powodzenia.
Mam jeszcze prośbę do wszystkich.
Do jutra rana zamierzam zgromadzić wszelkie dokumenty i dane do wysłania papierów do prokuratory dlatego bardzo proszę osoby poszkodowane o przekazanie mi na maila swoich danych teleadresowych wraz z numerem telefonu w celu zamieszczenia ich jako innych osób poszkodowanych o jakich wiem w zawiadomieniu jakie prześlę do prokuratury.
Z góry dziękuję.
Mój mail:
mlody_wr@interia.pl
Pozdrawiam
Waldek
Voler, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od Jan 2011.