Witam. Chciałbym opisać przykrą sytuację, jaka spotkała mnie na początku tego roku przy zakupie na allegro cyfrowej lustrzanki. Otóż wygrałem licytację dotyczącą aparatu Canon 50D sprzedawanego przez użytkownika o nazwie DEKORER. W opisie omawianej aukcji widniała informacja o tym, że przebieg aparatu wynosi mniej niż 10000 zrobionych nim zdjęć. Dla osób zaznajomionych z tematem taki przebieg jest bardzo mały i świadczy o tym, że aparat jest prawie jak nowy. Aukcję wygrałem, aparat był już u mnie dwa dni po zakończeniu aukcji. Wizualnie rzeczywiście nie można się było prawie do niczego przyczepić i stan aparatu odpowiadał fragmentowi opisu aukcji dotyczącemu wyglądu aparatu. Jakież jednak było moje zdziwienie, gdy przy użyciu znanego i przystosowanego do sprawdzania przebiegów aparatów programu eosinfo sprawdziłem, że aparat zrobił już 56000 zdjęć. W związku z tym zwróciłem się do sprzedającego o wyjaśnienia, jednak on upierał się przy swojej liczbie, której w żaden sposób nie potrafił udokumentować. Prosząc o zwrot pieniędzy i oferując odesłanie aparatu spotkałem się z odmową. Sprzedający nie widzi nic złego w tym, że opis aparatu nie zgadzał się ze stanem faktycznym. W tym momencie nie widzę szans na porozumienie z człowiekiem, do którego nie trafiają najbardziej nawet oczywiste argumenty. Chciałem przestrzec wszystkich przed tym użytkownikiem. DEKORER = OSZUST.
pettersen, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od Jan 2011.