Teraz jest 22 maja 2012, o 12:45

Nieuczciwy kupujący i reklamacja

Nadziałeś się na nieuczciwych kupujących? Opisz tą sytuację.
  • Autor
  • Wiadomość

Sara23

Junior Member

Nieuczciwy kupujący i reklamacja

Post23 mar 2011, o 19:26

Witam:) Sprzedałam na kup teraz stepper skrętny z ruchomymi ramionami typu Nordic Walking, jak sama nazwa mówi, jest to sprzęt bez obciążenia ramion steppera, ruchy ramion są, płynne i służą do wykonywania dodatkowej pracy rąk podczas ćwiczenia na stepperze.
Kupujący twierdzi, ze ramiona nie mają obciążenia, gdyż są uszkodzone, chce reklamować towar, odesłać go z powrotem do mnie a ja mam go naprawić i pokryć koszty związane z przesyłką zwrotną i powrotną, dodam, że cena wysyłki wynosi 40 zł a towar sprzedałam za 190 zł.
Jak mam uświadomić kupującego, że stepper został w ten sposób zaprojektowany przez producenta i nie mogę po nim poprawiać i nic montować, co tu montować skoro sprzęt jest sprawny.:huh:
Przecież nie zamontuje ciężarków, żeby dodać opór na ramiona:-/. Kupujący kupił towar na kup teraz, nie zadając żadnych pytań, po tygodniu zapłacił za towar i dwa dni po odbiorze stwierdza drogą tel., Cytuję:.. że to nie jest to o co mu chodziło i chce odesłać towar, myślał, że ramiona steppera są połączone z pedałami. Nie może mi zarzucić towaru niezgodnego z opisem, gdyż swoją ofertę przedstawiłam jasno i nie było żadnej informacji o obciążeniu, a na zdjęciach przecież widać jaka jest konstrukcja. Wydawało mi się to logiczne, że osoba która jest zainteresowana kupnem wie jak ćwiczy się na danym urządzeniu i czego można się po nim spodziewać, nie mogę odpowiadać za niedoinformowanych kupujących.
Nie zgodziłam się na odesłanie i po paru dniach kupujący dzwoni z innym argumentem, że ramiona nie mają oporu (oczywiście, że nie mają bo tak został zaprojektowany przez producenta) i żąda reklamacji. Jak wyglądają w tym wypadku warunki reklamacji od strony kupującego, czy ja mam się zgadzać na tą reklamację:huh: przecież wiem, że jest bezpodstawna i kupujący nie zorientował się dokładnie co do kupna towaru, w jaki sposób funkcjonuje sprzęt a teraz chce się go pozbyć i męczy mnie reklamacją.
Jak mam udowodnić, że nie uwzględnię reklamacji, bo przecież nie mam obowiązku jako osoba fizyczna przyjęcia reklamacji?:huh:
Jeśli kupujący wysyłałby towar czy musi załączać jakieś odpowiednie formularze przed wysyłką, dotyczące reklamacji:huh: Co robić odbierać tę paczkę, jeśli odbiorę i tak będę musiała odesłać ją z powrotem, bo towar nie jest uszkodzony, a kto pokrywa koszty zwrotnej wysyłki w tym wypadku, kupujący czy sprzedający?
Sara23, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od Mar 2011.

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

RE: Nieuczciwy kupujący i reklamacja

Post23 mar 2011, o 19:43

Podaj link do strony producenta stepera kupującemu. Po prostu wytłumacz mu, że taki jest ten steper.
Podaj mu linki do innych takich steperów, że "one takie są" :)

Jak przyjdzie paczka, to jej nie odbieraj, bo to nie ma sensu.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

Powrót do Nieuczciwi kupujący