Teraz jest 22 maja 2012, o 12:44

Nieczciwy kupujacy

Nadziałeś się na nieuczciwych kupujących? Opisz tą sytuację.
  • Autor
  • Wiadomość

maxtro64

Junior Member

Nieczciwy kupujacy

Post20 lip 2011, o 21:00

Witam! Mam taki problem wystawilem psp na allegro kup teraz. Facet kupil wszystko pieknie ladnie tylko nie doczytal i chce anulowac transakcje, nie wiem co robic minelo chyba dwa tygodnie od tego albo dluzej prosze o udzielenie rad :) z gory dziekuje :)

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Re: Nieczciwy kupujacy

Post20 lip 2011, o 21:22

Jak ci bardzo zależy, aby wepchać mu to sprzedane PSP to się uprzyj.
On ma prawo kupić i tyle.

Sprawa w sądzie i na bank wygrasz :]
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

maxtro64

Junior Member

Post20 lip 2011, o 21:31

Bardzo dziekuje :)))

maxtro64

Junior Member

Post20 lip 2011, o 21:33

jeszcze jedno pytanie, jak to jest jesli wystawilem przedmiot z opcja kup teraz i ktos kupi ale nie przemyslal transakcji moze to anulowac ?

BlueMan

Site Admin

Post20 lip 2011, o 22:48

Nie może, musi kupić.
Jest jeden przypadek, że może nie dojść do transakcji, ale to Ty musisz wszcząć proces "anulowania" :)

PS - EDYTUJ POSTY !

cre[a]tive

Junior Member

Post21 lip 2011, o 16:33

BlueMan napisał(a):Nie może, musi kupić.

Tak mnie zastanawia to, co napisałeś. Jak to musi kupić? Teoretycznie musi, bo kliknął kup teraz. Ale gość nie ma kasy i nie wyśle jej i jak go zmusisz? Naprawdę będziesz się po sądach ciągał? I co, sąd nakaże mu zapłacić? Jak facet nie ma kasy to i tak nie zapłaci. Ściąganie długów nie jest takie proste. Gdyby tak było to wszyscy ojcowie, którzy migają się od alimentów już dawno siedzieliby w kiciu, a nie siedzą i mało kto idzie do pierdla za niepłacone alimenty nawet jeśli zalegają po 30 tysięcy złotych.

O wiele łatwiej i szybciej niż ciągać się po sądach jest wszcząć procedurę zwrotu prowizji - do transakcji nie doszło, więc Allegro zwróci Ci prowizję a Ty ponownie wystawisz ten towar i kupi go ktoś inny. Nie tracisz czasu i nerwów. I nie zamrażasz sobie gotówki.

BlueMan

Site Admin

Post22 lip 2011, o 09:05

@creative - ale chodzi o pewne zasady. Nie można ciągle iść na ugodę i machnąć ręką. Ludzie wtedy całkiem bezkarnie będą się czuli.

A podejrzewam, że kasę na to PSP ma, a jak sam sprzedający napisał w tym temacie "nie doczytał aukcji".

maxtro64

Junior Member

Post22 lip 2011, o 22:56

wiec jak mam zasygnalizowac temu kupujacemu? bo nie wiem nie umiem znalesc tego w regulaminie. bylbym wdzieczny :)

cre[a]tive

Junior Member

Post25 lip 2011, o 16:02

BlueMan napisał(a):@creative - ale chodzi o pewne zasady. Nie można ciągle iść na ugodę i machnąć ręką. Ludzie wtedy całkiem bezkarnie będą się czuli.

A podejrzewam, że kasę na to PSP ma, a jak sam sprzedający napisał w tym temacie "nie doczytał aukcji".

Masz rację oczywiście, ale tylko pod warunkiem, że ktoś ma ambicję walczyć w obronie idei (w tym przypadku: by ludzie nie czuli się bezkarni). To taka walka społeczna, w dobrej wierze, ale sam walczący dużo na tym traci. Idąc do sądu, ma zamrożoną gotówkę - PSP nie może sprzedać komuś innemu, bo chce ją koniecznie wcisnąć temu, kto wygrał aukcję. Zastanówmy się teraz ile to by wszystko trwało - składasz pozew do sądu, rozpatrzenie, wyznaczenie rozprawy - najwcześniej za miesiąc. Potem sama rozprawa - wezwany może się nie stawić, albo przynieść lewe L4 (wystawione przez znajomego lekarza). Sąd przekłada rozprawę na kolejny termin, pewnie znów za miesiąc lub dwa. Kupujący znów może się nie zjawić albo znów dostarczyć L4. Zabawa w kotka i myszkę może trwać dość długo. Nawet jak już dojdzie do rozprawy i sąd nakaże zapłacić kupującemu za sprzęt to naprawdę spodziewasz się, że człowiek zrobi to tak hop siup od razu? Do tego czasu może kupił sobie konsolę gdzieś indziej, a nawet jeśli nie to z samej zemsty nie zapłaci, za to że go jakiś typ ciąga po sądach. I co dalej? Dopiero gdy minie trzy miesiące bodajże można udać się do komornika, który nie ściągnie od razu pieniędzy tylko pójdzie upomnieć.

Pamiętajmy jednocześnie, że przez ten cały czas sprzedający nie może wystawić ponownie konsoli PSP na Allegro i sprzedać, bo przecież wniósł sprawę do sądu i stara się wcisnąć ją temu panu, który wcisnął "kup teraz". '

Więc zadajmy sobie teraz pytanie - warto? Cały proceder, który opisałam może trwać nawet rok - mam na myśli czas od złożenia pozwu do sądu do uzyskania pieniędzy. Naprawdę warto? Tylko dla zasady? Przez ten czas sprzedający opchnąłby tę konsolę 5 razy i dawno cieszył się z gotówki a nie ciągał po sądach i denerwował, czy uda mi się w końcu uzyskać pieniądze. Nie wspomnę już o tym, że tej kasy z danego pana można nigdy nie ściągnąć, w końcu kolega sprzedający może stracić cierpliwość i sam odwoła to wszystko, tymczasem przez ten czas konsola PSP trzy razy straci na wartości.

Przepraszam, ale moim zdaniem trzeba być głupcem, by się uwikłać w takie coś. No chyba, że ktoś ma nadmiar gotówki (i ta ze sprzedaży jest mu wcale niepotrzebna) i nie ma co robić z czasem..

cre[a]tive

Junior Member

Post25 lip 2011, o 16:05

maxtro64 napisał(a):wiec jak mam zasygnalizowac temu kupujacemu? bo nie wiem nie umiem znalesc tego w regulaminie. bylbym wdzieczny :)

Odpowiedzi brak, więc widocznie nikt nie wie, gdzie dokładnie to jest w regulaminie by to wskazać z pamięci. Rozwiązanie jest proste- przeczytaj cały regulamin, w końcu to w Twoim interesie, i na pewno znajdziesz to czego szukasz. Potem napisz do kupującego - pamiętaj by zachować całą historię odpowiedzi, nie kasuj żadnych maili. Możesz go też postraszyć pójściem do sądu, jeśli nie zapłaci. Jednak ja naprawdę do sądu bym się nie pchała, ale postraszyć możesz - a nuż poskutkuje.

Powrót do Nieuczciwi kupujący