Teraz jest 20 maja 2012, o 19:47

Sprzedaż telefonu i odesłanie go jako niesprawny

Dyskusja nt. Allegro z punktu widzenia Sprzedającego.
Narzędzia dla sprzedających - m.in. Quick Loader.
  • Autor
  • Wiadomość

nobody_20

Junior Member

Sprzedaż telefonu i odesłanie go jako niesprawny

Post30 gru 2011, o 18:14

Witam.

Sprawa jest taka, że miesiąc temu sprzedałem telefon, oto link do aukcji: http://allegro.pl/motorola-v8-tanio-i1966755682.html Jak napisane jest w opisie aukcji telefon DZIAŁAŁ. Kupujący zapłacił, odebrał, wszystko ok. Ku mojemu zdziwieniu, po ok 3 tygodniach kupujący odesłał mi telefon wraz z informacją, iż jest on nie sprawny, domagając się przy tym zwrotu gotówki oraz poniesionych kosztów wysyłki. Wcześniej, od momentu zakupu nawet nie zadzwonił,nie napisał, że z telefonem są problemy. Zatem 3 tyg. zajęło mu dostrzegnięcie, że telefonjest niesprawny?

Nie wiem za bardzo co robić, kupujący straszy zgłoszeniem sprawy do allegro itd., natomiast podejrzam, że po prostu jemu telefon się zepsuł i teraz chce odzyskać pieniądze. Co mi grozi jesli ich nie odeśle?

silverbox

Junior Member

Re: Sprzedaż telefonu i odesłanie go jako niesprawny

Post30 gru 2011, o 23:38

Siema

Wiec tak, pokolei bede odpowiadal jako sprzedawca.

Telefon dzialal w czasie sprzedazy i przez okres 3 tygodni po sprzedazy. Nie napisales czy wystawil komentarz czy nie. Jest to dosc istosne bo wtedy sprawa byla by zamknieta odrazu.
Jesli telefon jest niesprawny z winy kupujacego a 3 tygodnie to duuzzoo czasu by popsuc zabawke proponuje z pelna surowoscia OLAC GOSCIA.
Jesli ani razu nie pisal, dzwonil czy wogole sie z toba kontaktowal to z pelna surowoscia OLAC GOSCIA.

Jesli zglosi sprawe do allegro:

Allegro poprosi o wyjasniena od ciebie, bedziesz mogl pisac co chcesz byle bys nie sciemnial.
Masz duuzzzoo czasu do konca sporu wiec mozesz goscia olewac rowno. Pisz ze telefon byl sprawny w chwili sprzedazy i przez nastepne 3 tygodnie(do czasu kiedy sie z toba skontaktowal). Trzymaj sie tego do konca i nie daj sie prowokowac. Im wiecej klient zrobi bledow(obelgi, wyzwiska, grozby) masz sprawe wygrana.

Jak bedzie koniec czasu w sporze kupujacy przekaze sprawe do allegro i oni podejma decyzje. Ale teraz najlepsze:

Allegro nie ma zadnej pozycji(nie sa sadem) aby nakazac tobie cokolwiek. Kilka razy allegro mi "nakazywalo" dogadac sie z klientem w sposob ktory mnie zostawilby bez gotowki i przedmiotu.
Ja w odpowiedzi napisalem ciekawie skonstruowany email ktory rozwial wszystkie niejasnosci gdzie jest miejsce allegro w sporze. Jesli do tego dojdzie chetnie tobie podesle kopie wiadomosci do allegro.
Po tym fakcje dostaniesz odpowiedz ze spor jest nieroztrzygniety.Od klienta dostaniesz negatywa, na ktorego mozesz odpowiedziec i sprawa sie zakonczy.
Pamietaj dodac pajaca do czarnej listy jesli duzo sprzedajesz bo kupi wiecej zeczy i bedziesz mial problem.

Mam nadzieje ze wszystko jasne.
Obrazek
Potrzebujesz pomocy? Jestes w potrzebie? Napisz!

http://minigrr.pl"darmowe gry,gry online Gry Online"

nobody_20

Junior Member

Post31 gru 2011, o 00:40

Zapomniałem o tym wspomnieć - klient niestety nie wystawił żadnego komentarza.

Teraz wszystko rozumiem, jestem bardzo wdzięczny za wyczerpującą odpowiedź, w razie potrzeby zgłoszę się po wspomnianą wiadomość mailową.

Dzięki wielkie, pozdrawiam.

silverbox

Junior Member

Post31 gru 2011, o 21:14

Prosze Ciebie bardzo.
Mam nadzieje ze sprawe wyjasnisz.
Pisz na bierzaco co jest grane.
Obrazek
Potrzebujesz pomocy? Jestes w potrzebie? Napisz!

http://minigrr.pl"darmowe gry,gry online Gry Online"

nobody_20

Junior Member

Post1 sty 2012, o 18:47

Spoko, będę pisał ma bieżąco. Póki co klient dał mi czas na zwrot pieniędzy do 05.01, po tym czasie zgłosi pewnie sprawę do allegro i zobaczymy co i jak.

Powrót do Subforum dla sprzedających