Teraz jest 20 maja 2012, o 19:39

Problem z aukcją. Co mi za to grozi?

Dyskusja nt. Allegro z punktu widzenia Sprzedającego.
Narzędzia dla sprzedających - m.in. Quick Loader.
  • Autor
  • Wiadomość

jasio333

Junior Member

Problem z aukcją. Co mi za to grozi?

Post16 lis 2011, o 17:58

Mam problem, otóż wczoraj zakończyła się aukcja na której sprzedawałem kurtkę, link do aukcji:
http://allegro.pl/burton-boys-ripper-jacket-xl-super-okazja-i1925434966.html
Mam konto JUNIOR, mam 15 lat.
Tydzień temu wystawiłem kurtkę na aukcję z licytacją od 1 zł, bez ceny minimalnej, jednak w opisie aukcji napisałem że możemy się dogadać przez telefon i kurtka będzie kupującego za 150 zł, znalazła się taka osoba, kupiła tą kurtkę,
przelała pieniądze, a ja ją wysłałem.Napisałem jej żeby przed zakończeniem aukcji zalicytowała jakąs dużą sumę (np. 300 zł) i wtedy automatycznie wygrałaby aukcję, bo raczej nikt nie da za używaną kurtkę więcej.Ale ona zapomniała tego zrobić i wczoraj aukcję wygrał ktoś inny. Nie przelał jeszcze pieniędzy. Przez telefon wszystko wytłumaczyłem tej osobie ale ona powiedziała że zgłosi to do administratora.
CO MI MOŻE ZA TO GROZIĆ?

Regan

Junior Member

Re: Problem z aukcją. Co mi za to grozi?

Post16 lis 2011, o 23:11

Panie Jasio...

Po pierwsze to tak się nie robi.
Po drugie jeśli sprzedaje Pan przedmiot na allegro i "gdzieś" jeszcze to po sprzedaniu tego przedmiotu należy aukcję zakończyć - jest taka opcja "zakończ przed czasem"
Po trzecie może Pan zrezygnować w ciągu 10 dni bez podania przyczyny z zawartej za pomocą Allegro transakcji.

Co może Panu za to grozić ? W najlepszym wypadku dostanie Pan upomnienie od Allegro, w najgorszym zablokują konto.

jasio333

Junior Member

Post16 lis 2011, o 23:17

Dziękuję
A gdzie moge zrezygnować z zawartej transakcji?

Regan

Junior Member

Post16 lis 2011, o 23:41

Do osoby która kupiła przedmiot należy wystosować pismo.

Choćby prosty zwór:
http://www.powiat-jarocinski.pl/portal/ ... eglosc.pdf

Tylko zmieniamy kupiłem/sprzedałem i inne konieczne

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Post17 lis 2011, o 10:18

Ta umowa nie ma zastosowania akurat. Odnosi się do Praw Konsumenta które mają zastosowanie jedynie przy umowach jakie są zawierane pomiędzy Firmą, a Osobą.

Osoba, która wygrała aukcję na allegro ma prawo podać Cię do sądu i oczywiście sprawę wygra (aukcja z licytacją, bez ceny minimalnej). Czy będzie się jej chciało iść z tym na drogę prawną za 60 zł, to nie wiadomo. Z racji że nie masz 15 lat, to odpowiedzą Twoi rodzice. Nic wielkiego im nie grozi - po prostu kupujący będzie chciał za 60 zł kupioną kurtkę i ew. trochę $$ na pokrycie kosztów i zadośćuczynienia.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

Powrót do Subforum dla sprzedających