Teraz jest 20 maja 2012, o 19:37

pomocy-kupujący twierdzi że towar jest wadliwy

Dyskusja nt. Allegro z punktu widzenia Sprzedającego.
Narzędzia dla sprzedających - m.in. Quick Loader.
  • Autor
  • Wiadomość

ph4ntom

Junior Member

pomocy-kupujący twierdzi że towar jest wadliwy

Post16 paź 2011, o 18:04

Witam, chciałbym się poradzić jak powinienem postąpić .
Sprzedałem kartę graficzną jako osoba prywatna w opcji kup teraz i kupujący po dwóch dniach od odebrania przesyłki napisał do mnie że jest zmuszony oddać kartę bo mu się wyłącza ,zawiesza komputer.
Ja jestem pewien że wysłałem kartę na 100% sprawną bo cały czas ją używałem i nie było z nią żadnych problemów .
Aukcja zakończyła się o 14:41 a o 15:30 napisał do mnie smsa czy może dostać gwarancję rozruchową a ja mu odpisałem sms że jestem pewien co do sprawności karty i mogę spokojnie dać miesiąc gwarancji rozruchowej.
Czy mam obowiązek przyjąć zwrot i co jeżeli karta do mnie wróci i nie będzie działać?? .Przez dwa dni mógł np podkręcić kartę i ją uszkodzić albo spalić.
Co mogę w takiej sytuacji zrobić?

można zobaczyć tą aukcję nr 1869946561
pozdrawiam
Tomek

allegranka

Member

Re: pomocy-kupujący twierdzi że towar jest wadliwy

Post18 paź 2011, o 11:46

Cześć,ale nie masz pewności,że ona się nie uszkodziła,albo w drodze do odbiorcy,albo sam odbiorca ją uszkodził,a skoro Ty twierdzisz,że była dobra i dawałeś miesięczną gwarancję,w sumie sprawa nie jest tak trudna,na jaką wygląda.A mimo,to chyba kupujący ma takie prawo,aby żądać zwrotu,ale przed upływem 10 dni od chwili odebrania towaru.
allegranka, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum

ph4ntom

Junior Member

Post19 paź 2011, o 14:28

Ok. Sprawa wygląda tak że kupujący zgłosił kartę jako niezgodną z opisem na aukcji czyli nie sprawną w 100% bo po 10 godzinach pracy komputer mu się wyłącza i jego zdaniem jest to wina kupionej karty bo na jego starej takich problemów nie miał.
Karta wróciła do mnie i po zamontowaniu wszystko działa w 100%.
W rozmowie telefonicznej dowiedziałem się że ma w komputerze 600W zasilacz i używa sześciu dysków twardych, dla mnie jest jasne że jego zasilacz jest za słaby do takiego zestawu i po paru godzinach pracy włącza zabezpieczenia i wyłącza zasilanie aby zapobiec spaleniu się zasilacza.
Mam dwa pytania:
1 Czy mogę nie uznać reklamacji i odesłać kartę(kto ponosi koszty przesyłki) i jak zabezpieczyć się przed ponowną reklamacją (może wizyta w serwisie i zlecenia sprawdzenia karty?)

2 Czy oddając pieniądze kupującemu mogę pomniejszyć je o koszty wystawienia aukcji 11,90zł

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Post19 paź 2011, o 16:09

Możesz wystąpić do allegro o zwrot prowizji - wtedy kupujący dostanie ostrzeżenie, a Tobie zwrócą kasę.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

Powrót do Subforum dla sprzedających