Teraz jest 20 maja 2012, o 19:27

Kilka pytań odnośnie sprzedaży.

Dyskusja nt. Allegro z punktu widzenia Sprzedającego.
Narzędzia dla sprzedających - m.in. Quick Loader.
  • Autor
  • Wiadomość

reptar17

Junior Member

Kilka pytań odnośnie sprzedaży.

Post11 wrz 2011, o 16:33

Witam, pierwszy raz chcę sprzedać rzecz na allegro i mam odnośnie tego kilka pytań.
1. Pod opcją dodania miniaturki do przedmiotu jest napisane takie coś : Opłata 0,05 zł. Nie podlega zwrotowi. Mam pytanie co to oznacza ?

2. Sposób i koszt dostawy - tutaj kompletnie się pogubiłem, mianowicie nie wiem co mam zaznaczyć. Chcę aby to wyglądało tak : dostaję pieniądze na konto a potem pocztą polską wysyłam paczkę do kupującego.

3. Wysyłka w ciągu - tu chodzi po ilu dniach od momentu zakupu wysyłam kupującemu? Czy chodzi o to po ilu dniach on ją dostanie?

4. Konta bankowe - tu mam dodać numer konta, na jaki ma zostać przesłana kwota?

5. Brak gwarancji - czy jest taka możliwość że nie przyjmuję zwrotu towaru ? I jak to wyglądała prawnie, tzn. czy kupujący mimo tej opcji mógłby się domagać o zwrot towaru.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Re: Kilka pytań odnośnie sprzedaży.

Post11 wrz 2011, o 20:36

1. To oznacza, że w żadnym wypadku nie dostaniesz zwrotu pieniędzy za skorzystanie z tej opcji. Bo na przykład przy opcji "Ceny minimalnej" - jak zostanie ona osiągnięta, to dostaniesz zwrot kasy za skorzystanie z tej opcji.

2. Czyli przesyłka (paczka lub list polecony). Nie wybieraj opcji "przesyłki pobraniowej".

3. Nie korzystałem jeszcze z tej opcji. Ale tu chodzi o to, po ilu dniach Ty wysyłasz, bo to po ilu dniach dostanie kupujący jest zależne od pośrednika (poczty polskiej, kuriera), który może zawalić w swoich działaniach.

4. Tak. Choć większość kupujących korzysta i tak z PzA (Płacę z Allegro)

5. Musisz o tym wyraźnie i jawnie napisać na aukcji. Kupujący może jednak zwrócić towar jeśli nie będzie on zgodny z tym co opiszesz w aukcji. Im dokładniej opiszesz przedmiot - jego wady i zalety tym mniej argumentów do zwrotu będzie mieć kupujący :)
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

Powrót do Subforum dla sprzedających