Teraz jest 20 maja 2012, o 19:25

Czy kupujący ma takie prawo

Dyskusja nt. Allegro z punktu widzenia Sprzedającego.
Narzędzia dla sprzedających - m.in. Quick Loader.
  • Autor
  • Wiadomość

on543

Junior Member

Czy kupujący ma takie prawo

Post28 wrz 2011, o 13:48

Witam serdecznie
Wystawiłem na allegro używane buty (opis + zdjęcia) jako osoba fizyczna z opcją licytowania. Została zakupione przez użytkownika (osoba fizyczna), użytkownik przelał pieniądze, przesyłkę otrzymał. Następnego dnia użytkownik twierdzi że buty są za duże dla niego (rozciągnięte) i chce zwrócić towar, koszt przesyłki on poniesie.
Wszystko argumentuje następująco:
Regulamin, dot. zwrotu zakupionego przedmiotu:

Klient ma prawo zwrócić w ciągu 10 dni towar zakupiony w internecie bez podawania powodu zwrotu. Taką możliwość gwarantuje mu Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.).

Według art 7 ust 1 wyżej wymienionej ustawy „Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni”. W przypadku, gdy sprzedający nie poinformował konsumenta o takiej możliwości, termin ten wydłuża się do trzech miesięcy. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie przez sprzedającego, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy tak zwanego odstępnego.

Jeśli zakupiliśmy towar przez internet i chcemy go zwrócić należy o tym poinformować sprzedawcę w formie pisemnej w ciągu 10 dni. Oświadczanie takie najlepiej przesłać listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Istotne jest, aby rezygnacji z towaru dokonać na piśmie. Oświadczenie ustne złożone przez telefon nie będzie wystarczające. Termin ten liczony jest od otrzymania towaru przez kupującego. Od chwili przesłania pisma z odstąpieniem od umowy umowa uważana jest za niezawartą. Klient musi zwrócić zakupiony towar w stanie nienaruszonym, a sprzedawca oddać mu pieniądze. Sprzedawca musi zwrócić pieniądze nie później niż w terminie 14 dni od daty otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. W takim samym terminie należy odesłać towar. Ustawa nie reguluje kto powinien ponieść koszty przesyłki. Na stronie Federacji Konsumentów można znaleźć informację, że koszty odesłania towaru ponosi konsument, chyba że nie jest to zwrot rzeczy, a jej reklamacja.

Zadałem pytanie do allegro czy kupujący ma takie prawo, allegro oczywiście umowa ręce od tego bo nie jest stroną tylko platformą techniczną.

Reasumując, czy mam obowiązek przyjąć zwrot i zwrócić pieniądze bo użytkownik ma takie prawo. W opisie aukcji nie informowałem że nie przyjmuję zwrotów ale też nie informowałem że użytkownik ma prawo do zwrotu w przeciągu 10 dni.

dziękuje za pomoc

on543

Junior Member

Re: Czy kupujący ma takie prawo

Post28 wrz 2011, o 13:55

czy argumentów dla mnie jest art. 16.1 tejże ustawy
Art. 16. 1. Przepisów o umowach zawieranych na odległość nie stosuje się do umów:
10) sprzedaży z licytacji.

aukcja na allegro była przez licytację...czy jednak nie mam racji?

on543

Junior Member

Post28 wrz 2011, o 14:20

z allegro otrzymałem jeszcze taką informacje:

Informuję, że zakończona aukcja z ofertą kupna oznacza zawarcie umowy kupna-sprzedaży. Umowa zostaje zawarta pomiędzy Kupującym a Sprzedającym. Termin dokonania zakupu, wysyłki towaru czy jego zwrotu oraz reklamacji jest wewnętrznym ustaleniem stron umowy. Wszelkie ustalenia powinny być zgodne z aktem prawnym normujących takie kwestie.

Ustaleń co do zwrotu nie było, tylko pytanie z jakim aktem prawnym muszą być zgodne...i czy użytkownik powołując sie na tamtą ustawę ma rację, skoro ja nie jestem przedsiębiorcą

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Post28 wrz 2011, o 16:15

Korzystaj z opcji EDYTUJ na forum! Na edycję postów masz 12 godzin! Proszę popraw te posty.

Tak - 16.1 10) przemawia za Twoją korzyść.
Druga sprawa, to choćby art.1.1 tej ustawy. Czy jesteś przedsiębiorstwem? Nie :) Prawo 10 dniowego zwrotu dotyczy tylko zakupu towaru od firmy. Jeśli kupują dwie osoby prywatne, to ta ustawa nie ma zastosowania.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

on543

Junior Member

Post28 wrz 2011, o 18:48

a do komentarza z allegro:
Informuję, że zakończona aukcja z ofertą kupna oznacza zawarcie umowy kupna-sprzedaży. Umowa zostaje zawarta pomiędzy Kupującym a Sprzedającym. Termin dokonania zakupu, wysyłki towaru czy jego zwrotu oraz reklamacji jest wewnętrznym ustaleniem stron umowy. Wszelkie ustalenia powinny być zgodne z aktem prawnym normujących takie kwestie.

Ustaleń co do zwrotu nie było, tylko pytanie z jakim aktem prawnym muszą być zgodne...
tutaj nie ma jakieś furtki że użytkownik ma prawo do zwrotu, bo mimo że wie że licytuje używane buty to po odbiorze stwierdza że są za luźne...moim zdnaiem to ryzyko licytowania bierze na siebie użytkownik , chyba że mój punkt widzenia jest dziwny....

Powrót do Subforum dla sprzedających