Teraz jest 20 maja 2012, o 19:23

Czy kupujący ma takie prawo? prosze o pomoc!

Dyskusja nt. Allegro z punktu widzenia Sprzedającego.
Narzędzia dla sprzedających - m.in. Quick Loader.
  • Autor
  • Wiadomość

ewaboo

Junior Member

Czy kupujący ma takie prawo? prosze o pomoc!

Post18 mar 2011, o 10:40

Sprzedałam używane już perfumy(oczywiście oryginalne). W opisie aukcji było dokładne zdjęcie, stan zużycia, dokładny opis sprzedawanego przedmiotu. W ,,o mnie" zaznaczyłam, że nie przyjmuję zwrotu itp. Wystawiłam aukcję ,,kup teraz", przedmiot został sprzedany. Kupująca zapłaciła po tygodniu, paczkę wysłałam. Następnego dnia kiedy ją otrzymała, poinformowała mnie mailem, że zapach jej się nie spodobał (jest dla niej za słodki) i że już wysłała do mnie paczkę z powrotem i żąda zwrotu gotówki (jedynie koszty przesyłki poniesie sama). Odpisałam jej że jestem osobą prywatną, że paczki nie odbiorę (wróci do nadawcy). Co w takiej sytuacji robić? Ja Byłam uczciwa od samego początku. Czy strona kupująca ma prawo zadać ode mnie zwrotu gotówki (tylko dla tego, że zapach jej nie przypadł do gustu) i jak to jest w przypadku używanych już przedmiotów? bardzo proszę o pomoc, na Allegro jestem już bardzo długo, nigdy nie miałam takich problemów z kupującymi.
ewaboo, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od Mar 2011.

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

RE: Czy kupujący ma takie prawo? prosze o pomoc!

Post18 mar 2011, o 15:20

Nie masz prawa zwracać pieniędzy.

Prawo do zwrotu towaru w terminie 10 dni przysługuje tylko jeśli kupiło się od przedsiębiorstwa, a nie osoby prywatnej.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

noid

Member

Post18 mar 2011, o 15:55

Może to być tylko Twoja dobra wola. Kupujący zgodził się na warunki aukcji.
W takim wypadku jedynie oczekuj negatywa, bo ktoś pewnie złośliwie Ci go wystawi.
KLIK - moje aukcje.

ewaboo

Junior Member

Post18 mar 2011, o 16:39

Dzięki wielkie! Tak właśnie myślałam, raz że jestem osobą prywatną, dwa że towar był w 100% zgodny z opisem (kupująca chciała go sprzedać tylko z powodu nie trafienia zapachu co nie jest moją winą!), trzy że towar był już wcześniej używany. Dzięki raz jeszcze. No to w takim razie czekam na negatywa (oby nie bo jeszcze nie mam żadnego)...

Wybaczcie, że tak emocjonalnie to traktuję ale zawsze byłam uczciwa, nigdy nawet nie pomyślałabym o tym żeby kogoś naciągnąć...

Jak myślicie czy mam szanse starać się gdyby co o unieważnienie komentarza? (nie wiem jak w tym przypadku to by wyglądało): czy powody które wymieniłam są wystarczające?
ewaboo, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od Mar 2011.

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Post18 mar 2011, o 17:09

To, że towar był wcześniej używany nie ma to znaczenia w tym sporze ;)

Co do unieważnienia komentarza - nie jestem pewny, czy allegro ma takie prawa.
Wiem, że jak obie osoby się zgodzą (co raczej w tym wypadku nie jest to możliwe), to można unieważnić komentarz.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

prawdziwie

Junior Member

Re: Czy kupujący ma takie prawo? prosze o pomoc!

Post3 sie 2011, o 11:01

Czego to ludzie teraz nie robia ;/ Mogl sobie ten ktos isc wczesniej do Sephory i powachac, a nie ferment siac !

allegranka

Member

Re: Czy kupujący ma takie prawo? prosze o pomoc!

Post5 sie 2011, o 12:18

A tak swoją drogą nigdy by mi nie przyszło do głowy sprzedawać używanych perfum na allegro.A z drugiej strony niby znała tamta kupująca markę,ale mogła też najpierw przemyśleć,a potem prosić o przesłanie wspomnianych perfum.Ja tak przynajmniej sądzę.
allegranka, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum

Powrót do Subforum dla sprzedających