14 maja 2011, o 22:07
sluchajcie
kupilem u kolesia 2 rzeczy(wystepuje jako sklep,czyli podmiot gospodarczy) na aukcji (licytuj).Koles sprzedaje swoje towary na aukcji -kup teraz i licytuj.Sa to nowe rzeczy i wolne od wad,czyli nie jakies wadliwe,czy uzywane.Towar do mnie dotarl i okazuje sie,ze jedna jest dobra rozmiarowo,a druga bardzo za mala.Napisalem maila do goscia z prosba o wymiane na inny rozmiar,lub zwrot.W odpowiedzi dostalem cyt,"niestety towar zakupiony drogą licytacji nie podlega wymianie/zwrotowi".
Z tego co wiem,to towar zakupiony w necie podlega zwrotowi bez podania przyczyny do 10 dni.Napisalem do allegro i dostalem taka odpowiedz cyt."W odpowiedzi na Pana pytanie wyjaśniam, że odstąpienie od umowy może nastąpić, gdy Sprzedający był przedsiębiorcą, a Kupujący konsumentem. Dodatkowo aukcja musi być w formie "Kup teraz".
W tym przypadku, konto Pańskiego Kontrahenta jest kontem firmowym, ale aukcja była w formie licytacji w związku z czym Sprzedający nie jest zobowiązany do przyjęcia zwrotu.
Pozostałe kwestie przekazuję do odpowiedniego działu."
CO O TYM MYSLICIE,BO JA NIE POPUSZCZE.z TEGO WYCHODZI,ZE NIE POWINNISMY KUPOWAC NA ALLEGRO PRZEZ LICYTACJE,A TYM BARDZIEJ OD OSOB PRYWATNYCH.POPROSTU MOZEMY STARCIC KASE,A JAK TO BEDZIE DUZA KASA.
POZDRAWIAM
top-music, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od May 2011.