Teraz jest 20 maja 2012, o 19:12

pomoc

Dyskusja o Allegro z punktu widzenia kupującego. A także informacje nt. narzędzi dla kupujących - typu snajper, itp.
  • Autor
  • Wiadomość

krespo

Junior Member

pomoc

Post25 maja 2011, o 19:41

no wiec kupiłem telefon Nokia N95 dnia 2.05.2011. zapłaciłem za niego 2 dni później bo 3 było święto. 10 dotarł do mnie ( miałem go tylko jeden dzień u siebie) , i zauważyłem sporo problemów , no wiec lampa błyskowa nie działała, problem z softem , obudowa była zjechana miała być nowa ale założył tylko tylnią nowa i tez była porysowana;)na klawce sa chińskie znaczki:P ale pan Twierdzi że to 100% oryginał tylko że bez tych znaczków cieżko dostac... obudowa po wysunięciu była pęknięta , pozdzierana brudna. w zestawie brakowało słuchawek, kabel TV był od innej nokii, w gwarancji jest zły nr IMEI ( zabrakło jednej cyferki) nie dołączył paragonu .skontaktowałem się z nim kazał odesłać telefon co zrobiłem . Niestety wysłałem na drugi jego adres co przedłużyło pewnie wszytko. niby już w piątek polecony piorytet do mnie idzie ... jest środa... CZY MOGĘ DOMAGAĆ SIĘ ZWROTU PIENIĘDZY ZA NIEGO?I JAK MAM TO ZAŁATWIC:)) dziękuje , nie mam juz siły na tego gościa prosze no nr nadania a CIIIIISZA dodam jeszcze ze w aukcji jest napisane ze obudowy sa nowe, ze telefon nie ma zadnych wad ukrytych .:(
krespo, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od May 2011.

krespo

Junior Member

RE: pomoc

Post28 maja 2011, o 13:53

niestety nie mogę edytować pierwszego postu:( proszę zignorować go , poniżej przedstawię bardziej szczegółowy opis.

Witam wszystkich , kupiłem dnia 2.05.11 telefon na aukcji za 317 zł
. zapłaciłem za niego 2 dni później bo 3 było święto. 10 dotarł do mnie ( miałem go tylko jeden dzień u siebie) towar miał być 100% sprawny miał posiadać wszystkie oryginalne akcesoria, 100% nowa obudowe , i zauważyłem sporo problemów , no wiec lampa błyskowa nie działała, problem z softem , obudowa była zjechana miała być nowa ale założył tylko tylnią nowa i tez była porysowana na klawiszach są chińskie znaczki ale pan Twierdzi że to 100% oryginał tylko że bez tych znaczków cieżko dostac... obudowa po wysunięciu była pęknięta , pozdzierana brudna. w zestawie brakowało słuchawek, kabel TV był od innej nokii, w gwarancji jest zły nr IMEI ( zabrakło jednej cyferki) nie dołączył paragonu .skontaktowałem się z nim kazał odesłać telefon i chciał dać mi rekompensatę za te wszystkie problemy, no więc skusiłem się i wysłałem . Niestety wysłałem na drugi jego adres z którego telefon przyszedł , a on chciał na inny , to mój błąd zgadzam się przeprosiłem i mówił że nie się nie stało. 20 maja napisałem do niego co z telefonem , odpisał mi że będzie u mnie we wtorek , no wiec czekam wtorek nic, środa nic, czwartek nic, napisałem do niego o to że telefonu jeszcze nie ma i to bardzo dziwne ( bo zamówiłem we wtorek który miał przyjść telefon od innego allegrowicza paczkę też z Krakowa i DOSZŁA następnego dnia...) no wiec napisałem mu to , no co on że dorzuci jeszcze tylnią obudowę i znowu się skusiłem ( TU CHYBA WYCHODZI NA JAW ŻE MNIE OSZUKAŁ I JESZCZE NIE WYSŁAŁ!!) ... mówiłem że poczekam do tego poniedziałku , ale musi mi przesłać nr nadania przesyłki.... no wiec czekam czwartek nic... napisałem znowu że poproszę no numer nadania , odpisał że mi prześle w piątek miedzy 19-20 no wiec czekam i nic... co mam zrobić nie chce już robić z osoba interesów która mnie oszukuje , czy mogę zarządać zwrotu pieniędzy?? jak mam postępować? dodam jeszcze że napisałem mu że chce od niego moje pieniądze i z tych 317 zł niech weźmie 17 na pokrycie prowizji... i czekam na odp . Chce tylko usłyszeć czy robię wszytko dobrze czy moge oddać towar korzystając z tych 10 dni? dodam że telefon był u mnie tylko jedna noc i prawie cały miesiąc jest tam.
krespo, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od May 2011.

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

RE: pomoc

Post29 maja 2011, o 08:02

Niestety też myślę, że Cię oszukał.

Jeśli jest firmą, to możesz ubiegać się o oddanie towaru w terminie do 10 dni. Jak jest osobą prywatną to nie.

Możesz rozpocząć spór na allegro - on trochę trwa (2 tyg), ale może da mu do myślenia, że oczekujesz konkretnych działań i zmobilizujesz go do działania.

Jak telefon znacznie różni się od tego opisanego na aukcji, to zawsze możesz iść z taką sprawą do sądu. Ale wiadomo - sprawa też trochę będzie się ciągła.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

Powrót do Subforum dla kupujących