Teraz jest 20 maja 2012, o 19:09

Miejsce zamieszkania inne niż podane na allegro.

Dyskusja o Allegro z punktu widzenia kupującego. A także informacje nt. narzędzi dla kupujących - typu snajper, itp.
  • Autor
  • Wiadomość

pixi

Junior Member

Miejsce zamieszkania inne niż podane na allegro.

Post4 mar 2011, o 22:01

Witam

Ostatnio śmiercią naturalną zdechła mi drukarka, więc co ? wchodzę na allegro szukam jakieś taniej używanej, patrze jest ! 1h do końca aukcji i w dodatku sprzedający z mojego miasta, no to chwila emocji ! jest ! wygrałem za 3 dychy w dodatku to urządzenie 3 w 1 (skaner/drukarka/kopiarka).

Od razu napisałem że drukarkę chciał bym odebrać osobiście.

Na drugie dzień odpisuje sprzedawca że nie ma takiej możliwości podaje mi swoje dane i numer konta patrze a tu zonk ! Sprzedawca mieszka w miejscowości oddalonej o 70 km ode mnie. (imię i nazwisko to te które podane jest na allegro jednak adres inny).

Teraz fakty:
- w polu dostawa i wysyłka jest podana tylko i wyłącznie wysyłka kurierska która bagatela wynosi 40zł
- nie ma żadnych dodatkowych stwierdzeń ani w polu dostawa ani w treści aukcji że przedmiot nie będzie można odebrać osobiście

Proszę teraz mi powiedzieć czy fakt że w miejscu lokalizacja w treści aukcji podana była inna lokalizacja przedmiotu niż to ma miejsce w rzeczywistości może stanowić podstawę do wycofania się z finalizowania transakcji nie ponosząc przy tym żadnych kosztów ?

Czuje się wprowadzony w błąd, dodatkowo wydaje mi się że sprzedawca chce mnie "wydymać" na kosztach wysyłki i paczkę wyśle za pośrednictwem poczty (a wpisany jest kurier), sprzedawca nie potrafi odpowiedzieć dlaczego nie mogę odebrać drukarki osobiście, upiera się że tylko wysyłka !

Co o tym sądzicie ?

Powiedźcie czy dobrze to postrzegam, jak dla mnie miejsce "lokalizacja" to miejsce w które wpisuje się aktualną lokalizację oferowanego przedmiotu, sam mieszkam aktualnie gdzie indziej niż podane jest to w danych na allegro (studiuje w Poznaniu) i jeśli coś wystawiam na allegro to w miejscu "lokalizacja" wpisuje własnie Poznań a nie rodzime miasto.

Pozdrawiam
pixi
Lubię placki i sudoku !

noid

Member

RE: Miejsce zamieszkania inne niż podane na allegro.

Post5 mar 2011, o 09:37

podrzuc link do tej aukcji jak mozesz. jednak skoro na aukcji byla dostepna tylko opcja wysylki kurierem to Ty licytujac na tej aukcji zaakceptowales to. jedynie mozna bylo dogadac sie przez zalicytowaniem - zadzwonic i spytac o opcje odbioru osobistego
KLIK - moje aukcje.

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Post5 mar 2011, o 11:01

Często gęsto w pole "lokalizacja" wpisywane są dane typu "INTERNET", albo "TYLKO WYSYŁKA", więc raczej to pole nie może być argumentem do zerwania transakcji.

Dodatkowo sprzedający może nie życzyć sobie odbioru osobistego - ma do tego prawo. Prowadzi po prostu tylko sprzedaż wysyłkową.

40zł - nie wydaję mi się wygórowana kwotą za wysyłkę. Takie urządzenie waży ok 17 kg. Więc zgodnie z cennikiem Poczty Polskiej ( http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm ) zapłaci się za wysyłkę 30-35 zł.
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

pixi

Junior Member

Post5 mar 2011, o 12:50

Tak wiem różne rzeczy tam wpisują ludzie, ale ostatnio chyba sięgają po rozum do głowy i wpisują np. Szanghaj - człowiek od razu wie że wysyłka będzie za granicy itd. a w moim przypadku jest podane miasto, miasto gdzie ja również mieszkam.

Kontrahent w moich oczach jest po prostu nie wiarygodny co prawda ma 100 pozytywnych (3 negatywne) komentarze ale właśnie adres się nie zgadza, na prośbę wyjaśnienia odpisuje "a co to pana interesuje" lub jak spytałem jakim kurierem to wyśle, odpowiedział "nie mam zamiaru się tłumaczyć" ogólnie cham jakich wielu i wole olać gościa niż potem mieć jakieś problemy.

Ziomek jest osobą prywatną i raczej kupuje na allegro niż sprzedaje.

Napisałem do allegro że wprowadza w błąd i że nie mieszka pod podanym adresem na allegro.
Lubię placki i sudoku !

BlueMan

Site Admin

Post5 mar 2011, o 13:31

Allegro nic z tym nie zrobi :P

A że z niego cham to inna sprawa :/
Współczuję.

pixi

Junior Member

Post10 mar 2011, o 01:41

Dziękuję za wiadomość i przepraszam za wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź.

Informuję, że Kontrahenci zobowiązani są do finalizacji transakcji zgodnie z końcową ceną licytacji lub kwotą Kup Teraz!.

Sugeruję zatem skontaktować się z Kontrahentem w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji.

W przypadku, kiedy do transakcji jednak nie dojdzie, Sprzedający będzie miał możliwość wystąpienia o zwrot prowizji (w terminie od 7 do 45 dni od zakończenia aukcji). W momencie, kiedy to zrobi, Kupujący otrzyma wiadomość e-mail z prośbą o wyjaśnienia. Na ich udzielenie będzie miał 7 dni. W przypadku, gdy ich nie złoży, może otrzymać ostrzeżenie, dlatego wyjaśnienia będą dla nas tak ważne. Formularz wyjaśniający jest dostępny pod adresem:

http://www.allegro.pl/myaccount/refund. ... testForm1/

Strony mają również możliwość wystawienia odpowiednich do aukcji komentarzy.

Informuję także, że Regulamin naszego Serwisu nie narzuca żadnych wymogów dotyczących informacji zamieszczanych w rubryce "Lokalizacja". Wypełnienie tej rubryki jest całkowicie dobrowolne i w założeniu powinno służyć usprawnieniu finalizowania transakcji.

Przydatne informacje:

http://www.allegro.pl/help_item.php?item=805

Oficjalna odpowiedź pomocy allegro.
Lubię placki i sudoku !

BlueMan

Site Admin

Post10 mar 2011, o 09:07

Czyli tak jak mówiłem :)

Allegro tego nie reguluje i nie ma nawet najmniejszych przesłanek za tym, aby koniecznie wpisywać tam prawidłowe informacje ;]

pixi

Junior Member

Post10 mar 2011, o 21:33

Nom, bezsens totalny :huh: można to porównać do przepisu który mówi że pozostawiony na środku skrzyżowania samochód jeśli nie stanowi zagrożenia może sobie stać i stać aż go rdza nie zje :P

Ja zawsze (czasem nawet z nudów) sprawdzam czy są jakieś ciekawe przedmioty wystawione przez użytkowników własnie z miasta gdzie mieszkam (tak aby zaoszczędzić na kosztach wysyłki)

Sprzedawca wystąpił o zwrot prowizji, czy dam radę jakoś się wybronić ? macie jakieś sugestie co by do nich napisać ?

Pozdr
Lubię placki i sudoku !

BlueMan

Site Admin

Post10 mar 2011, o 23:00

Ale wybronić z czego? Chcesz kupić ten przedmiotu, czy zrezygnować z niego?
Jak nie chcesz kupować, to nie masz jak się bronić niestety.

pixi

Junior Member

Post11 mar 2011, o 00:14

Wybronić się z przyznania przez allegro ostrzeżenia.
bo:
- sprzedawca nie pozwala odebrać przedmiotu osobiście (brak zastrzeżenia tego w opisie) mimo że mieszka w tym samym mieście co ja ( a faktycznie nie mieszka)
- tym samym nie jest dla mnie wiarygodny skoro podane są jego fikcyjne/niezgodne ze stanem rzeczywistym dane.
Lubię placki i sudoku !
Następna strona

Powrót do Subforum dla kupujących