Teraz jest 20 maja 2012, o 19:00

czarna lista

Dyskusja o Allegro z punktu widzenia kupującego. A także informacje nt. narzędzi dla kupujących - typu snajper, itp.
  • Autor
  • Wiadomość

bubul222

Junior Member

czarna lista

Post12 sie 2011, o 14:31

Od lat kupuje na allegro, otrzymuje same pozytywy sam tez takie wystawiałem wszystkim ale ostatnio dałem neutralny komentarz sprzedawcy A, sprzęt elektroniczny a właściwie sam zasilacz był ewidentnie po przeróbkach i to niefachowych ten sie odgryzł wystawiając mi negatywną opinię za wystawienie neutralnej ... sprzedawca B, za to że sprzedawca A dał mi negatywa, wpisał mnie na czarną listę ... To ma nas kupujących nauczyc "rozumu" czyli niczego negatywnego czy neutralnego im nie wytykac ? czy to jest w porządku ? Zamierzam (tak z ciekawości) poinformować o tym prokurature (znajomy prawnik widzi w tym jakies przestepstwo)... ciekawe co mi odpowiedzą .

BlueMan

Site Admin

• Nick w Allegro.pl: Blue.Man

Re: czarna lista

Post12 sie 2011, o 15:55

hehe :) ciekawe jakie przestępstwo w tym widzi.

Co do otrzymania negatywnego komentarza - no cóż, niektórzy sprzedawcy/kupujący tacy są :/ nie da się przed nimi uchronić.
Co do wpisania na czarną listę - świat nie zamyka się na 2 sprzedawcach :) uszy do góry!
Nie pomagam na PW :)

www.BlueForum.pl - Piąty Wymiar Rzeczywistości

Katrin

Junior Member

Post14 lut 2012, o 22:43

U jednego sprzedawcy licytowałam kilka aukcji,wystawiłam pozytywne komentarze,natomiast do jednej,tylko z litości wystawiłam neutral,gdyż sprzedający wystawił niezgodny towar z opisem i nie był zainteresowany odkupić go ode mnie.Do tej aukcji sprzedający mi wystawił pozytyw.Natomiast w złośliwości i pisząc kłamstwa do innej aukcji wystawił mi negatyw.Przecież oceniamy indywidualnie każdą aukcję,a w tej gdzie otrzymałam negatyw wszystko było ok. Czy tak mógł zrobić ? Sprzedający w komentarzu nie był wulgarny jednak użył niezbyt przyjemnych słów.Ja broniąc się,w odpowiedzi napisałam,iż jest to nieuczciwy allegrowicz,czarna lista.Czy np.w sporze mogę poruszyć ten temat,aby sprzedający wyjaśnił dlaczego kłamał w aukcji ? Nie podobają mi się te obraźliwe słowa,które padły pod moim adresem,zwłaszcza,że są one kłamstwem i sprzedający nie może ich w żaden sposób potwierdzić.
Szkoda,ze nie ma żadnego systemu kontroli komentarzy,bo z tego co napisałeś wynika,iż mogę wystawiać do woli same nagatywy i jestem bezkarna...Czy dobrze zrozumiałam ?
Na koniec jeszcze pytanko,co dokładnie znaczy czarna lista i co się z tym wiąże ?
Katrin, jest dumnym użytkownikiem Allegro Forum od Jul 2011.

BlueMan

Site Admin

Post15 lut 2012, o 10:58

Jak będziesz wystawiać nieuczciwe komentarze, to w końcu Twoje konto zostanie zablokowane przez Allegro.

Możesz założyć spór o ten komentarz, lub poprosić o jego unieważnienie (choć i tak pozostanie na karcie użytkownika).

Katrin

Junior Member

Post15 lut 2012, o 22:06

Ja nie mam zamiaru wystawiać nieuczciwych komentarzy,tylko sama taki otrzymałam i nie mogę nic z tym zrobić,a z tego wynika,iż bezkarnie można je wystawiać,gdyż Allegro nie interweniuje w takich przypadkach.
Niestety,ale sprzedający nie jest zainteresowany unieważnieniem.Już założyłam spór o ten komentarz z prośbą,aby sprzedający,poparł dowodami (gdyż twierdzi,że je ma) swoje przykre słowa skierowane w moją stronę.Prawda jest taka,iż sprzedający nie ma żadnego dowodu mojej winy,gdyż transakcja przebiegła idealnie.Moja wpłata była błyskawiczna i wystawiłam pozytyw.Spór już trwa,sprzedający w sporze stwierdził,iż nie będzie ze mną dyskutował i,że negatyw jak najbardziej zasłużony.Allegro milczy.I co dalej ? Dużo wcześniej jak pisałam do Allegro w tej sprawie,zasugerowali mi,aby skierować sprawę do sądu...taaa i ciągnąc ją latami....Piszesz,iż wystawiając takie komentarze,konto zostanie zablokowane przez Allegro.Tylko pytanie kiedy ? I ilu jeszcze uczciwych allegrowiczów musi takie nieuczciwe komentarze otrzymać ? I co ja mam w takim przypadku zrobić ? Jak zmusić nieuczciwego sprzedającego do wyjaśnień ?

BlueMan

Site Admin

Post16 lut 2012, o 10:20

Tylko sprawą w sądzie zmusisz sprzedającego do wyjaśnień ;) Allegro nie jest nigdy organem rozpatrującym takie spory, więc nie masz co na to liczyć :(

Katrin napisał(a):Piszesz,iż wystawiając takie komentarze,konto zostanie zablokowane przez Allegro.Tylko pytanie kiedy ? I ilu jeszcze uczciwych allegrowiczów musi takie nieuczciwe komentarze otrzymać ?

To już są wewnętrzne algorytmy serwisu allegro, więc nie znam wzoru na to.

Dla pocieszenia - ja także ostatnio dostałem negatywny komentarz "za nic". Kupiłem na allegro projekt logo, wizytówki i papieru firmowego. Doszły propozycje i okazały się plagiatem z nielegalnie wykorzystanymi elementami graficznymi. Kontaktowałem się ze sprzedającym i nie raczył nawet odpowiedzieć na mój email o tym. Wystawiłem negatyw. W odpowiedzi także dostałem negatyw :/

Katrin

Junior Member

Post16 lut 2012, o 20:04

Chyba czegoś nie rozumiem...sam wcześniej napisałeś " że mam założyć spór,a teraz,że "Allegro nie jest nigdy organem rozpatrującym takie spory " ojojojoj :)
Szkoda,wielka szkoda,że Allegro nie ingeruje,a nieuczciwi allegrowicze robią co chcą.I to mnie właśnie wkurza,gdyż w taki właśnie oto sposób moje pozytywne 100% konto zostało skalane przez czyjąś złośliwość.Sprzedający łaskawie napisał w sporze,iż jeśli anuluje jej neutral,to ona mój negatyw...Przyznam,że kuszące,ale...czy warto ?? Przecież będzie wygumkowany,ale i tak widoczny....No cóż,zobaczymy jak się zakończy ten spór,dzięki za pocieszenie,ale mam lepsze,gdyż moja odpowiedź w tym komentarzu,świadczy o mojej uczciwości,a sprzedający to oszust :) Ale wiesz gdyby ten allegrowicz był choć troszkę inteligentny to by zauważył,że moja odpowiedź komentarza,nie odbije się na mnie tylko na nim.Czyli zarazem ma neutral i negatyw :) Taaa to jest pocieszenie ! :)
Jeśli chodzi o Twój negatyw,to już się spotkałam z tym,czasem w aukcjach masz zaznaczone,że na negatyw odpowiadają negatyw,tak bez niczego.Dla mnie to jest chore i takich allegrowiczów,Allegro powinno od razu eliminować.No,ale nic może kiedyś się to zmieni...

BlueMan

Site Admin

Post17 lut 2012, o 11:06

Katrin napisał(a):Chyba czegoś nie rozumiem...sam wcześniej napisałeś " że mam założyć spór,a teraz,że "Allegro nie jest nigdy organem rozpatrującym takie spory " ojojojoj :)

Bo tak jest - Allegro daje tylko platformę do transakcji bezgotówkowych, a także do rozpatrywania sporów, ale nigdy sam nie rozpatruje takich sporów. Allegro nigdy nie podejmie decyzji kto ma rację.

Powrót do Subforum dla kupujących