Blaty kamienne do kuchni cieszą się dużym uznaniem. Zachwyca ich estetyka i elegancja. Dostępność różnorodnych materiałów, to okazja do uzupełnienia aranżacji dowolnego rodzaju. Kamienne blaty są niejednorodne, stąd można uzyskać unikalny wystrój. Na uwagę zasługuje również ich trwałość i jakość. Jakie jednak kamienie najlepiej sprawdzą się w kuchennych wnętrzach?

Blaty kamienne do kuchni – dostępne materiały

W sumie kilkaset odmian granitu, marmuru i piaskowca, pozwala na idealny dobór kuchennego blatu kamiennego. Taka liczba owocuje szeroką gamą kolorystyczną, różnorodnością wzorów, dzięki czemu całość wpisuje się w klimat kuchni. Do tego można wybierać pośród blatów błyszczących, matowych, gładkich, ale i o powierzchniach nierównych, dla uzyskania ciekawszego efektu.

Blaty kamienne do kuchni są jednym z najdroższych materiałów, ale cechuje je wysoka jakość i trwałość. Kamienie są odporne na wysoką temperaturę, zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Potrzebują dużo czasu, by się nagrzać, dlatego z powodzeniem można je stosować w pobliżu kuchenek. Pięknie się prezentują, dodają elegancji kuchniom, a finalny wyraz estetyczny można dopasować do własnych gustów.

Zaletą kamiennych blatów jest również to, że mogą być dowolnie przycinane. Nie ma problemu z uzyskaniem konkretnego kształtu, nawet łuku, jeśli taki został zaplanowany w kuchni. Należy jedynie pamiętać, by blaty kamienne do kuchni były cięte przez fachowców, najlepiej oddając im do dyspozycji gotowy szablon, by wykonanie zgadzało się z projektem kuchni.

Jak dbać o blaty kamienne do kuchni

Choć kamień jest twardy, wysoce odporny i trwały, wymaga dbałości, by przez długi czas zachował swoje walory. W kuchniach najlepiej sprawdza się granit, który nie nasiąka wodą i jest odporny na zaplamienia. Dla maksymalnej ochrony można go potraktować środkiem impregnującym. Do mycia zwykle wystarczy zwykła woda, ewentualnie delikatnie działające detergenty, przy większych zarudzeniach.

Do blatów wykonanych z marmuru, konieczne jest stosowanie specjalnie przeznaczonych środków. Nie mogą być one silnie działającymi preparatami, ponieważ marmur łatwiej uszkodzić i zniszczyć, tym bardziej gdy użytkuje się środków działających na rdzę czy kamień pochodzący z wody. Przy dużych i trudnych zabrudzeniach, dobrze jest zwrócić się o pomoc do procenta kamienia, by skutecznie, ale bezpiecznie dla blatu usunąć powstałe plamy.

Wybór środków czyszczących musi być przemyślany także z tego względu, że nierzadko są to produkty silnie działające, przeznaczone do użytku na zewnątrz i nie zaleca się stosowania ich do powierzchni mających kontakt z żywnością.

Gładki, nierówny, błyszczący? Jakie wykończenie blatu wybrać?

Najłatwiejsze do utrzymania w czystości są polerowane blaty kamienne do kuchni. Świetnie się prezentują, pod względem wizualnym można o nich powiedzieć, że są uniwersalne, ponieważ uzupełniają każdą aranżację. W kuchniach klasycznych warto pomyśleć o blacie kamiennym z powierzchnią szczotkowaną, tak zwaną antico. Jest ona lekko nierówna i nie błyszczy. Pośród rustykalnych aranżacji dobrze sprawdzają się wykończenia matowe, całkiem matowe lub o chropowatej strukturze.

Alternatywą dla drogiego kamienia stają się blaty z kamienia syntetycznego. Są lżejsze, tańsze, odporne na działanie wilgoci, środków chemicznych, a do tego dostępne w różnych kolorach. Trzeba jednak liczyć się z mniejszą trwałością niż w przypadku wykonania, jakie stanowią naturalne blaty kamienne do kuchni. Mimo wszystko warto rozważyć obydwie opcje, bo wizualnie są warte zachodu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge